„Smaki Pogranicza” znów zawitały w Sośnicy
Powstaje nowa tradycja
Już po raz drugi w Sośnicy w powiecie jarosławskim mieszkańcy mogli się raczyć wspaniałymi daniami regionalnymi. II Podkarpacki Festiwal Kresowych Produktów Tradycyjnych i Regionalnych „Smaki Pogranicza” zaczął się 18 lipca o godzinie 14:00 w ruinach zamku w Sośnicy.
Kto ma najlepszą kuchnię?
Festiwal przybrał formę konkursową. Wystawcy indywidualni, stowarzyszenia i gospodynie rywalizowały o to, kto zaprezentuje najsmaczniejsze potrawy. Łącznie zgłosiło się 21 uczestników. Wygrał producent serów domowych Leda-Ser z Wólki Krowickiej za najlepszy ser na festiwalu. Drugie miejsce wywalczyło Stowarzyszenie Miłośników Chłopic, które przygotowało swój popisowy chłodnik. Główne Centrum Kultury i Czytelnictwa w Tryńczy uplasowało się na trzecim miejscu za przepyszną jagiellankę.
Autor prażuchy jarskiej, Koło Gospodyń Wiejskich w Koniaczowie zdobyło specjalną Nagrodę Teresy Pamuły. Na wyróżnienie zapracowały jeszcze dwa Koła Gospodyń Wiejskich: to z Łazów za domowe pierogi, natomiast to sośnickie za gołąbki kresowe.
Festiwal odbył się pod patronatem władz
Organizatorem imprezy był Marszałek Województwa Podkarpackiego, a dołączyli się do niego: „Pro Partia” Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Radymno ze siedzibą w Sośnicy oraz gmina Radymno.
Na festiwalu można było nie tylko dobrze zjeść
Dodatkowymi atrakcjami była muzyka oraz pokazy taneczne. Swój występ dała orkiestra dęta Ochotniczej Straży Pożarnej ze Sośnicy. Nie zabrakło także Zespołu Pieśni i Tańca „Ostrowiacy”. Miłośnicy historii mogli podziwiać piękne wystawy zbroi oraz broni palnej i białej. Organizatorzy zadbali również o to, aby nie zabrakło atrakcji dla najmłodszych.